Kihon

      Kihon-ul reprezintă baza, pentru cele două mari ramuri ale karate-ului: Kumite şi Kata. Din kihon învăţam poziţiile, atacurile, blocajele şi o multitudine de combinaţii de tehnici utile în kumite şi cu aplicaţii și în kata.

     Kihon-ul este partea karate-ului în care se învață pozițiile elementare, tehnicile de braț sau de picior, blocajele, eschivele, deplasările, garda de luptă, într-un cuvânt tot ce este necesar pentru ca un practicat de Ashihara Karate să fie capabil să deprindă, în siguranță,  Kata și Kumite.

      Kihon-ul este foarte important pentru repetarea tehnicilor și combinațiilor de bază sau avansate în vederea învățării corecte și a perfecționării.

     Kihon-ul se poate executa static, fără deplasare, din Sanchin Dachi, Kiba Dachi, Heiko Dachi, Musubi Dachi sau dinamic, cu deplasare în direcții diferite din Kiba Dachi, Zenkutsu Dachi, Kumite Dachi (înainte, înapoi, în lateral și poziționare în cele patru cadrane) .

     În timpul Kihon-ului se urmăresc următoarele elemente: poziția corectă a picioarelor, traiectoria loviturii (distanța cea mai scurtă față de țintă este lovitura este perpendiculara pe țintă), respirația corectă (inspir pe nas expir pe gura; finalizarea tehnicilor se face numai pe expir), atitudinea spiritului, concentrarea minții, forța de lovire (Kime), folosirea Kiai-ului, deplasarea corectă etc.

   O parte importantă a Kihon-ului, în special pentru elevii avansați, este practicarea combinațiilor cu mai multe lovituri sau blocaje care sunt precursoare execuției Kata.

     Kihon-ul bine executat dă posibilitatea ascensiunii spre performanță.

     În Kihon tehnicile se execută mai întâi în aer pentru a deprinde coordonarea perfectă a brațelor, a picioarelor și, în general, a întregului corp, pentru a întelege și a învața  Kime-ul.

    Dupa ce s-a ajuns la un nivel superior în ceea ce privește execuția în aer a tehnicilor de bază, se poate trece la lucrul cu partener, la folosirea de echipamente dedicate (saci, pernițe, palmare, makiwara etc.) pentru perfecționarea tehnicilor și întărirea musculaturii brațelor și picioarelor, întărirea oselor, tendoanelor.

     Loviturile la aceste echipamente ajută la formarea armelor” naturale ale corpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Math Captcha
91 − 90 =